of bel naar 0413 – 432 057
of bel naar 0413 – 432 057

Vietnamese loempia

Vietnamese loempia een lekkere oosterse snack

De Vietnamese loempia is hoe gek het ook klinkt onderdeel geworden van de Nederlandse cultuur. In iedere stad zie je wel eens een Vietnamese kraam staan, die heerlijke loempia’s en andere Vietnamese snacks verkoopt. Maar hoe is deze typische Vietnamese snack zo populair geworden in Nederland? En wat zit er eigenlijk in Vietnamese loempia?

Hoe de Vietnamese loempia in Nederland is gekomen

Nu zal je jezelf vast afvragen hoe het komt dat deze snack onderdeel is geworden van de Nederlandse cultuur. Na de Vietnamoorlog moesten veel mensen het land ontvluchten wanneer ze aan de kant van de Amerikanen stonden. Op die manier kwamen veel Vietnamese vluchtelingen terecht in Nederland. Omdat het lastig was om vaste baan te vinden, begonnen ze loempia’s te verkopen op straat, net zoals dat al gebeurde met friet en haring. Het werd een enorme hit, en tot op de dag van vandaag worden er nog steeds loempia’s verkocht via kraampjes op straat. Het is bijzonder om te weten dat in Vietnam de loempia alleen wordt gegeten bij gerechten, en dus niet net zoals hier in Nederland als straatsnack wordt verkocht.

Wat zit er in een Vietnamese loempia

De buitenkant is gemaakt van rolletjes rijstpapier. De binnenkant is gevuld met vlees, groente en verse kruiden. Maar er kunnen ook bijvoorbeeld garnalen inzitten. Er zijn dus meerdere varianten van de Vietnamese loempia verkrijgbaar.