of bel naar 0492 – 32 63 01
of bel naar 0492 – 32 63 01

Bitterballen

Waarom een bitterbal?

Een echte Nederlandse delicatesse, bitterballen. Ook in België, Suriname en Indonesië worden ze gegeten, maar in de meeste landen zijn ze onbekend. Als je ze nog nooit geproefd hebt, moet je dat zeker doen. Wel is het denk ik goed om te weten dat ze niet bitter smaken, zoals de naam lijkt te zeggen. De naam is al best wel oud en is aan deze snack gegeven omdat deze vroeger altijd bij een bittertje, een sterk kruidendrankje, werd gegeten. 

Bitterballen zijn eigenlijk gefrituurde ragoutballetjes van 3 à 5 cm doorsnee en met een gewicht van rond de 20 gram. Ze zijn vaak in verschillende porties verkrijgbaar, 4/6/10 in een bakje. Bitterballen hebben bijna dezelfde smaak als een vleeskroket, alleen is de verhouding ragout en korst net iets anders. De korst maakt de bitterbal wel extra knapperig. Vaak worden ze tijdens het ‘bittergarnituur’ in het café en tijdens recepties geserveerd met allerlei sausjes, meestal mosterd. Een bittergarnituur bestaat vaak naast bitterballen ook uit verschillende andere kleine snacks, zoals mini frikandelletjes en mini bamihapjes. Een leuk feitje, de bitterbal is in april 2020 toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.