of bel naar 0413 – 432 057
of bel naar 0413 – 432 057

kroket

Geschiedenis van de kroket

Waarschijnlijk komt de vleeskroket uit Frankrijk. Het oudst bekende recept voor kroketten is geschreven door de kok van Lodewijk XIV in 1705. De kroket heeft in Nederland bijgedragen aan het succes van de automatiek, vanwege het formaat en omdat ze een half uur na bereiding (warm bewaren) hun smaak behouden. De Nederlander is gek op kroketten, er worden er ongeveer 300 miljoen per jaar gegeten. Dat komt ongeveer neer op 25 kroketten per persoon per jaar.
 

Kroket varianten

Er zijn veel verschillende varianten van de kroket, zoals bijvoorbeeld de vleeskroket, de goulashkroket, de aardappelkroket, satékroket of de garnaalkroket. In Nederland bedoelt men meestal, als er gesproken wordt over een kroket, de vleeskroket. De meeste kroketten zijn ongeveer 10,5 centimeter lang en hebben een diameter van zo’n 3 centimeter.
 

De ingrediënten van kroketten

De vleeskroket is gemaakt van koude, dikke ragout, die tot een rolletje wordt gevormd en daarna door de ei, bloem en paneermeel wordt gerold. Als de kroket geheel omhuld is door paneermeel kan deze gefrituurd worden, waardoor er een krokant korstje ontstaat en de ragout weer warm wordt. De vulling blijft lang warm waardoor je de kroket voorzichtig moet eten om jezelf niet verbranden bij het nemen van een hap.