of bel naar 0413 – 432 057
of bel naar 0413 – 432 057

Waar is een frikandel van gemaakt

Heerlijk gefrituurde frikandel

De frikandel is een langwerpige staaf gemaakt van verschillende soorten vlees die gefrituurd wordt. De frikandel is een Nederlandse uitvinding van slagersknecht Gerrit de Vries uit Dordrecht. Oorspronkelijk maakte hij gehaktballen van dezelfde receptuur die hij later in een worstvorm veranderde. De naam heeft de Vries overgenomen van de Frikandelle een snack uit Duitsland, dat was een platte gehaktbal. Vijf jaar later heeft snackfabriek Beckers de frikandel doorontwikkeld. Beckers maakte er een gladexemplaar van, gemaakt van fijngemalen vlees.
 

De ingrediënten van de frikandel

De frikandel bestaat voor het grootste deel uit kippenvlees, soms het separatorvlees, dat is het vlees dat achterblijft op de botten als de grote stukken eraf zijn gesneden. Daarnaast bevat de frikandel een deel varkensvlees en soms een klein deel paardenvlees. De rest van de frikandel bestaat uit water, paneermeel en de kruiden die zorgen voor de frikandellensmaak. Het is een hardnekkig fabeltje dat de frikandel bestaat uit slachtafval, koeienogen, uiers en vet.
 

Frikandel varianten

De frikandel wordt vaak gegeten met verschillende sausen, vaak mayonaise of een currysaus. Wanneer je de frikandel bestelt met curry, mayonaise en uitjes wordt deze een frikandel speciaal genoemd. Een andere bekende versie is de catamaran, deze bestaat uit een bakje friet met twee frikandellen aan de zijkanten.