of bel naar 0413 – 432 057
of bel naar 0413 – 432 057

Frikandel speciaal

Alles wat je moet weten over de Frikandel speciaal

Als je een Nederlander bent heb je vast wel eens een frikandel gehad. Deze snack is langwerpig en donker bruin van kleur. Het is een zeer populaire snack die toch zeker in de top 3 staat als het gaat om snacks uit de Nederlandse snackbar. Maar waar is de frikandel precies van gemaakt? En wat is de geschiedenis van deze populaire snack?

De Geschiedenis van de frikandel

De frikandel is ontstaan in het Zuid Hollandse Dordrecht. In 1954 maakte slagersknecht Gerrit de Vries gehaktballen voor de horeca. Er ontstond echter een probleem, de warenwet gooide roet in het eten, en Gerrit diende een wijziging door te voeren om zijn gehaktballen te kunnen verkopen aan de horeca. Echter veranderde hij niets aan het recept, maar aan de vorm. Gerrit maakte van de ballen een worst. Een Duitse snackbarhouder vertelde aan hem dat in Duitsland een platte gehaktbal frikadelle werd genoemd. Zo ontstond de frikadel, ja je leest het goed, zonder N. Deze werd later pas toegevoegd, omdat de snack frikandel als merknaam ging dragen. Jan Bekkers die de eigenaar is van snackfabriek Beckers veranderde de frikadel in hoe we deze nu kennen. Een glad exemplaar gemaakt van fijngemalen vlees, dit dankzij de inspiratie die hij had opgedaan in Amerika, waar de snackcultuur steeds populairder werd.

De ingrediënten van een Frikandel speciaal

Met de volgende ingrediënten wordt een frikandel gemaakt.

  • 40% Kippenvlees (van het karkas)
  • 25% Varkensvlees
  • 5% Paardenvlees (niet alle producenten)
  • Water
  • Paneermeel
  • Bindmiddel
  • Kruiden
  • Uien
  • Smaakversterkers

Zoals je al kon lezen in de ingrediënten lijst verschilt het per producent. Er zijn bijvoorbeeld ook producenten die 80% kippenvlees toevoegen, en helemaal geen varkensvlees. Het kippenvlees wat van het karkas wordt gehaald wordt ook wel separatorvlees genoemd. Ook zijn er vegetarische frikandellen op de markt, volledig gemaakt van plantaardige ingrediënten. Maar natuurlijk is een frikandel speciaal niet speciaal zonder de curry, frietsaus en uitjes.

Welke saus bij de frikandel

Het verschilt natuurlijk per persoon. De frikandel kan op verschillende manieren gegeten worden, de bekendste is toch wel de frikandel speciaal. Dat is een in de lengte opengesneden frikandel, gevuld met mayonaise, ketchup of curry en uien. Een frikandel is ook lekker met mayonaise, pindasaus, ketchup of curry. Daarnaast is een frikandel op een broodje ook echt een aanrader.