of bel naar 0413 – 432 057
of bel naar 0413 – 432 057

Gehaktbal jus

Wat je moet weten over een Gehaktbal met Jus

je hebt vast wel eens een lekkere gehaktbal met jus gehad. De gehaktbal komt vaak terug in de Nederlandse keuken. We gaan nu even wat dieper in op deze klassieke heerlijkheid. Wanneer is de gehaktbal ontstaan? Wat zit er in een gehaktbal? En hoe zou je een gehaktbal moeten eten.

De Geschiedenis van een gehaktbal met jus

Als we naar de Nederlandse literatuur kijken zien we de gehaktbal in 1615 terugkomen, onder de naam frickedil. De beschrijving van het woord is “een ronde schijf of bal van vlees”. In stond in die tijd vooral bij gegoede burgers op het menu. Destijds werden de gehaktballen gemaakt van kalfsvlees en kalfsvet. Vanaf het jaar 1850 werden de ballen gemaakt van kalfsgehakt, eieren, melk, witbrood of beschuit. In de 20ste eeuw begon de gehaktbal steeds vaker terug te komen in de Nederlandse keuken.

Wat zit er in een gehaktbal

Het is belangrijk om te weten dat er tegenwoordig heel veel verschillende varianten van de gehaktbal zijn. Maar natuurlijk is er nog wel een basisrecept.

Basisingrediƫnten gehaktbal:

  • Gehakt (rund, varken, kip, half om half)
  • Zout
  • Peper
  • Paneermeel
  • Ei
  • Ketjap manis
  • Mosterd

Er kan bijvoorbeeld ook nog sambal en knoflook toegevoegd worden, de verhoudingen hangen af van de hoeveelheid gehakt. Maar meestal worden er twee eieren gebruikt en 100mg paneermeel.
Het is lekker om een gehaktbal in jus te laten drijven. De jus is gemaakt van roomboter, bloem, bouillon, peper en eventueel verse kruiden.

Hoe de gehaktbal eten

Een gehaktbal is heerlijk met een beetje mosterd, pindasaus of mayo. Eigenlijk kan de gehaktbal wel met iedere saus gegeten worden. Eet hem samen met aardappelen, rijst, groentes of natuurlijk een lekker frietje. Ook op een broodje is een gehaktbal heerlijk. De gehaktbal wordt extra sappig wanneer hij in jus drijft.