of bel naar 0413 – 432 057
of bel naar 0413 – 432 057

Snackencyclopedie

We kennen allemaal de snackbar en hebben allemaal wel eens lekker friet, een berenhap of een frikandel gegeten. Maar wat weten we eigenlijk van onze snackcultuur? Dat het lekker is, dat mensen meestal gek zijn op friet en dat een Hollandse verjaardag pas geslaagd is als er bitterballen rondgaan, of een schaal minisnacks met lekker minifrikandellen, nasi- en bamischijfjes en gefrituurde vega snacks voor de liefhebber! Meer informatie over specifieke snacks vindt je hieronder in de snack A tot Z.

A t/m G H t/m N O t/m Z
Bamiblok Hamkaassoufflé Varkenshaassaté
Bamischijf Kaassoufflé Vlammetjes
Bereklauw Kalfskroket Satékroket
Bitterballen Kipcorn Satérol
Bonita Kipfingers Shaslick
Braadworst Kipkroket Shoarmarol
Crizly Kipnuggets Sitostick
Frikandel Kipsaté Smulrol
Frikandel speciaal Kroket Stoofvleeskroket
Gehaktbal frituur Lihanboutje Viandel
Gehaktbal jus Loempia Vietnamese loempia
Gehaktstaaf Mexicano Visstick
Bonki Mulki Vlampijp
Goulashkroket Nasi oriëntal Zigeunerstick
Groentekroket Nasischijf  

De geschiedenis van de snack

Onze verzotheid voor gefrituurde snacks lijkt in onze genen verankerd, maar wanneer is die drift eigenlijk ontstaan? Friet trede in de 20e eeuw vanuit België, Nederland in. Onze grootouders en overgrootouders aten dus al friet. Voor de Tweede Wereldoorlog deed de kroket zijn intrede. Wist je dat bekende kroketmerken als Febo, van Dobben en later ook Kwekkeboom aan de wieg van de Hollandse kroket gestaan hebben, maar dat hij van oorsprong Frans is en in 1705 al bestond?

De automatiek, eten uit de muur

Snacken uit de muur. Velen denken dat dit een Hollands fenomeen is, maar de automatiek komt oorspronkelijk uit New York, overgewaaid naar Nederland. Al in de dertiger jaren aten mensen kroketten en gehaktballen ‘uit de de muur’ en ook nu nog kun je kroketten, frikandellen en andere gefrituurde snacks, de snelle hap, uit de snackmuur halen. Bijzonder dat dit fenomeen al bijna een eeuw zichtbaar is in Nederland.

Een patatje kapsalon

Snacks hebben vaak aparte namen. De viandel, een variatie op een frikandel, afkomstig uit Vianen en een patatje oorlog kennen we allemaal wel. Maar heb je wel eens gehoord van een patatje Paay (zonder curry), een rupsband met modder (Mexicano met pindasaus) of een ‘open ruggetje’ (broodje frikandel)? Veel van dit soort namen zijn streek- of regio gebonden, maar een aantal namen worden ook landelijk gebruikt. Zoals bijvoorbeeld het patatje kapsalon. Ontstaan in Rotterdam aan de Schiedamseweg, waar Nataniël Gomes, de eigenaar van een kapsalon zeer regelmatig een frietje, met daarop alles wat hij lekker vond, bestelde bij de shoarmazaak iets verderop. Patatje kapsalon werd zo een feit.

De sterrenkroket en de kinderkroket

Veel frituursnacks bestaan al jaren, maar ook de snackcultuur wordt beïnvloed door de tijdsgeest. Zo lanceerde Menno Post, eigenaar van sterrenrestaurant Olivijn, in 2020 de kreeftkroket en de truffelkroket. Beide kroketten konden uit de muur getrokken worden, omdat het restaurant tijdens Corona niet open mocht. De Efteling lanceerde in 2017 de Lekkerste Kinderkroket. Een kroket, die minder zout, vet en calorieën bevat en daardoor prima past bij het thema ‘gezonder eten’. Deze is bedacht door de leerlingen van basisschool de Talentencampus uit Venlo. De Lekkerste Kroket is gevuld met tomaat en mozzarella en viel het meest bij de leerlingen in de smaak.

© 2022 Lekkerfriet.nl | Algemene voorwaarden | Privacybeleid